Een rapport rangschikt het ondernemingsklimaat van landen naar toegankelijkheid voor vrouwelijke entrepreneurs.

Weinig bureaucratie, goede infrastructuur en een betrouwbaar rechtssysteem. Of je nu vrouw of man bent: iedere ondernemer profiteert als deze randvoorwaarden aanwezig zijn in een land. Maar vrouwelijke ondernemers komen ook voor unieke problemen te staan in veel landen ter wereld.

Vijandig

Sommige maatschappijen staan vijandig tegenover het idee dat vrouwen hun eigen bedrijf hebben. Sommige landen hebben een wetgeving die anders is voor vrouwen en mannen. Sterke vrouwen overkomen die hindernissen, schrijft Forbes, maar andere potentiële vrouwelijke ondernemers zullen hun ambities bijstellen.

Computermaker Dell heeft opdracht gegeven tot de ranglijst: de Gender-Global Entrepreneurial Development Index. Dertig landen werden onderzocht. Onderaan de lijst staan Maleisië, Jamaica en Nigeria. Ook Marokko en India scoren slecht.

Minder wettelijke rechten

In 22 van de onderzochte landen hebben getrouwde vrouwen minder wettelijke rechten dan mannen. In acht van die landen hebben vrouwen minder recht op bezit dan mannen. Ontwikkeling is geen garantie voor een goed ondernemersklimaat voor vrouwen: ook Japan staat laag in de lijst.

In dat land is bijvoorbeeld slechts 9 procent van het management vrouw; in veel landen komt vrouwelijk ondernemerstalent niet tot wasdom omdat vrouwen geen managementervaring kunnen opdoen. In veertien van de onderzochte landen lag het percentage van vrouwen met een bankrekening onder de vijftig procent.

De Verenigde Staten, Australië en Zweden scoren het beste. Maar ook in de westerse wereld ondervinden vrouwen nog opstakels, waarschuwt het rapport: zo is de Amerikaanse technologiesector nog altijd overwegend mannelijk.

Lees ook
Google geeft het toe: er werken vooral blanke mannen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl